GP Groot van familiebedrijf tot bedrijvenfamilie
Van vier zoons naar 750 medewerkers

Een kiekje uit de oude doos. Familiebedrijf GP Groot bestond afgelopen 17 maart 2017 precies 100 jaar. (Foto: archief GP Groot)
GP Groot uit Heiloo bestond afgelopen 17 maart 2017 precies 100 jaar. "Dit jubileumjaar staat in het teken van de toekomst van het bedrijf en de rol die GP Groot heeft als innovatieve speler op het gebied van afvalinzameling en recycling, alternatieve brandstoffen en 3D-techniek in de engineering", opent Marcel Wester, algemeen directeur van GP Groot. Om te vervolgen met: "De indrukwekkende geschiedenis, het stabiele heden en de perspectiefvolle kijk op de toekomst van het bedrijf is prachtig vastgelegd in de 160 pagina's tellende jubileumkroniek GP 100 jaar."
In het voorjaar van 1917 begint het allemaal: dan koopt melkrijder Gerrit Pieter (G.P.) Groot een huis aan de Nieuwelaan in Heiloo. Gerrit was niet onder één noemer te vangen. Die ondernemersgeest is tot op de dag van vandaag voelbaar in het familiebedrijf. Als zelfstandig ondernemer met een goede handelsgeest stort hij zich op diverse activiteiten en legt hij zo het fundament voor het huidige GP Groot. De koopakte uit 1917 markeert het begin van het bedrijf dat uit zal groeien tot een van de grootste werkgevers van de regio. Het bedrijf is inmiddels op drie fronten actief: infra en engineering, brandstoffen en oliehandel, inzameling en recycling.
Het gezin bestaat uit zeven zoons en zeven dochters. Vier zoons nemen het bedrijf van vader over en breiden de activiteiten van het bedrijf uit: de eerste melktransporten en kolenhandel worden opgezet. Het is de basis voor de latere olie- en brandstoffenhandel, Ook wordt de kiem gelegd van het latere infra en engineering: zand uit de Egmondse duinen worden afgegraven om zand te winnen voor de aanleg van de Hoeverweg die Alkmaar en Egmond gaat verbinden. Als in de jaren tachtig het bewustzijn groeit dat de toenemende productie in de welvaart ook een toenemende hoeveelheid afval met zich meebrengt, richt de familie Groot zich op afvalverwerking. Zo ontstonden de eerste afvalscheidingsinstallaties en de verhuur van afvalcontainers.
Familiaire karakter bedrijf

Wester: "Het familiaire karakter van het bedrijf is nog altijd aanwezig. Dat uit zich in de no nonsense mentaliteit, de grote betrokkenheid van alle medewerkers en de persoonlijke aandacht binnen het bedrijf. Naast het directieteam is er een Raad van Commissarissen en is de familie Groot vertegenwoordigd in diverse functies en in het Stichtingsbestuur. De familiebanden zijn hecht bij het bedrijf: Van de 750 medewerkers zijn er meer dan 120 collega’s op een of andere wijze aan elkaar gerelateerd." De laatste 25 jaar is een gestage groei gerealiseerd en is GP Groot uitgegroeid tot een modern en innovatief bedrijf, dat duurzaam ondernemen tot haar core business heeft gemaakt. Door efficiënt afval in te zamelen en te scheiden vormt het materiaal steeds vaker de basis voor nieuwe grondstoffen. GP Groot speelt ook een rol bij de introductie van nieuwe, schonere brandstoffen. Afgelopen juni werd het tankstation NXT voor alternatieve brandstoffen geopend op bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar. Wester: "GP Groot blijft stappen zetten om gedoseerd te groeien. Zo kan het de medewerkers ook in de toekomst werkgelegenheid en continuïteit bieden."
Geïnteresseerd? Kijk op www.gpgroot.nl/100jaar en bestel gratis het jubileummagazine GP 100 jaar.
Artikel geplaatst op: 02 september 2017 - 18:34

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: