Gedeputeerde Bond opent Zonnegrond

De kavels van Zonnegrond Coöperatie 1724 zijn vrijdag 10 oktober feestelijk geopend door gedeputeerde Jaap Bond, Landbouw en Landelijk Gebied van provincie Noord-Holland. Op bedrijventerrein Breekland komen in totaal zesduizend zonnepanelen te staan, die gezamenlijk eigendom van de participanten zijn.
De zonnepanelen van Zonnegrond trekken de nodige bekijks. (Foto: Vincent de Vries / RM)

Met de komst van Bond zagen de initiatiefnemers van het project Zonnegrond zich gesteund door de provincie, maar ook vanuit de lokale gemeenschap waren er talloze bezoekers. Vol interesse en met kritische vragen paraat luisterden de belangstellendennaar ingenieur Jack van Lange, die het ontwerp van de panelen voor zijn rekening had genomen. "In totaal staan er nu twintig rijen opgebouwd uit 92 zonnepanelen per rij. Met de eerste fase kunnen we nu 1840 kwh opwekken. Naast de duurzame energie die zij opwekken is het geheel ook hufterproof geconstrueerd. Met een gewone sleutel kun je hier weinig schade aanrichten."
Belangrijk

Gedeputeerde Bond ziet het belang in van duurzame projecten zoals Zonnegrond. "Het is interessant voor de provincie dat bedrijventerreinen worden gebruikt voor een dergelijk initiatief. Braakliggende terreinen kunnen wel degelijk voor iets anders gebruikt worden dan enkel bedrijvigheid. Daarom is het ook belangrijk dat overheden daarop inspringen. Vanuit de provincie willen we ook beleid ontwikkelen om initiatieven zoals deze kansen te bieden. Dat de gemeente Langedijk hierop voorloopt, is alleen maar goed; ondernemers moeten wel mogelijkheden krijgen. Met de zekerheid dat de beschikbare grond twintig jaar bruikbaar blijft voor dit project, hebben de ondernemers die zekerheid. Let wel; hier in Oudkarspel kan het prima maar je moet het per bedrijventerrein en per locatie bekijken. Wanneer straks de economie weer aantrekt, dan moet er tenslotte wel de ruimte zijn voor bedrijven."
Artikel geplaatst op: 01 november 2014 - 10:33

Gerelateerd

Delen