Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl

Bedrijvigheid toegenomen ondanks stijging faillissementen

De Nederlandse bedrijvigheid is in het eerste kwartaal van 2019 flink gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018. Dankzij 17,9 procent meer starters en 32,3 procent minder opheffingen zijn er 47.348 bedrijfsentiteiten bijgekomen. Dit is een stijging van maar liefst 116,7 procent. Het aantal faillissementen is licht gestegen (2,1%). Dat blijkt uit de nieuwste Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

In de eerste drie maanden van 2019 zijn 77.248 bedrijven gestart

"Na een afname van het aantal starters in het eerste kwartaal van 2018 zien we in de eerste drie maanden van dit jaar weer een sterke toename", zegt Gert van den Berg van Graydon. "Ook het aantal opgeheven bedrijven is dit eerste kwartaal flink gedaald. Tegelijkertijd zien we dat het aantal faillissementen licht is toegenomen, na een voortdurende daling in de afgelopen kwartalen."

Ten opzichte van het vorige kwartaal noteert Graydon een ruime verdubbeling van de nettogroei: de Nederlandse bedrijvigheid is met maar liefst 116,7 procent gegroeid. De nettogroei wordt berekend door het aantal starters te verminderen met het aantal faillissementen en opheffingen. Graydon registreert en monitort het aantal starters, opheffingen en faillissementen met als doel bedrijven te kunnen informeren over risico's en kansen in de markt.

In de eerste drie maanden van 2019 zijn 77.248 bedrijven gestart, 28.932 zijn er opgeheven en 968 bedrijven zijn failliet gegaan. Dit resulteert in een positieve nettogroei van de Nederlandse bedrijvigheid met 47.348 bedrijven.

Meer berichten