Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
(Foto: Merijn Roubroeks)

'Geef meer geld uit aan het opleiden van uw personeel'

'We ontkomen er geen van allen aan, dat we langer blijven doorwerken'

Vanuit mijn onderneming adviseer ik veel collega-ondernemers die vragen hebben over het thema Personeel en opleidingen. Ik ga er gelijk met gestrekt been in. Geef meer geld uit aan het opleiden van uw personeel.

Persoonlijk

Uh ja, zult u denken. Ik doe daar al iets mee. Ja, dat klopt, maar in de praktijk zie ik dat bedrijven meer investeren in onderhoudscontacten van machines dan aan het opleiden van hun eigen werkkrachten, terwijl die het grootste kapitaal vormen van een onderneming. Dat vind ik dus op zijn zachtst gezegd raar. Als personeel hapert, dan kun je daar heel moeilijk vanaf en het kost kapitalen om dat in goede banen te leiden. Een machine kun je bij het grofvuil zetten. Met mensen is dat toch een ander verhaal. Dat wordt vaak 'persoonlijk'.

Doorwerken

We ontkomen er geen van allen aan, dat we langer blijven doorwerken. Vanaf 2020 is het beleid van onze regering gericht op levenslang werken en leren. Het is de bedoeling, dat we spaarpotjes gaan maken met inleg van zowel werkgevers als werknemers. Daarmee creëren we budgetten voor opleidingen die niet vak- of branchegericht zijn. Dat is om het personeel mobiel te houden op de arbeidsmarkt en dus meer door- en uitstroommogelijkheden te bieden. Bij de zogeheten zware beroepen zoals stratenmakers is dit al jaren een knelpunt. Banken gooien hun mensen met tienduizenden tegelijk eruit en ik zie een shake out aankomen in de accountancy.

Ondernemersuitdaging

De grote ondernemersuitdaging voor de komende jaren is: hoe houd ik mijn medewerkers arbeidsfit? Goed opleiden wordt de norm. Als we ons daar nu slim op voorbereiden dan halen de millennials gezond de zeventig plus, terwijl ze nog aan het arbeidsproces deelnemen. Ik voorzie in de toekomst een stelsel, waarin werknemers zich verplicht gaan verzekeren tegen allerlei tegenslag op de werkvloer. H

Linne van Straten

Arboadviescentrum Slootdorp

www.arboadviescentrum.nl

Meer berichten