Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Fabiènne Hendricks: "Voor ons is de bedrijfsschool een must have!"
Fabiènne Hendricks: "Voor ons is de bedrijfsschool een must have!" ((Foto: Vincent de Vries))

Tata Steel staalt personeel met opleidingen

Tata Steel in IJmuiden (Velsen-Noord) produceert, bewerkt en distribueert hoogwaardig staal voor producten die het leven vergemakkelijken. Het bedrijf is het op vijf na grootste staalconcern ter wereld. Tata Steel wil verantwoord staal maken. Dat is alleen mogelijk met mensen die daarvoor juist opgeleid zijn. Fabiènne Hendricks (1984), manager Tata Steel Academy: "Voor ons is de bedrijfsschool een must have!"

De bedrijfsschool is een must have!

De Tata Steel Academy bestaat al tachtig jaar. In 1939 is de voorloper van het huidige opleidingsinstituut begonnen met een klas waarin vijf bankwerkers zaten. Inmiddels is dat onderdeel uitgegroeid tot een eigen bedrijfsschool die een volledige opleiding aanbiedt op MBO-II-, III- en IV-niveau. Daarnaast beschikt de Tata Steel Academy over een kraandrijversschool en een trainingscentrum. De kraandrijversschool levert gediplomeerde kraandrijvers en heftruckchauffeurs af. Het trainingscentrum is de aangewezen plaats om korter durende trainingen te volgen, zoals: safety, leiderschap en big data. "Bij zo'n grote organisatie met een complex fabricageproces komt veel data kijken. Als je die op de juiste manier leert combineren, dan krijg je een veel beter productieproces," stelt Fabiènne.

Grip

Tata Steel vindt het belangrijk om op opleidingsniveau grip op de instroom van nieuwe medewerkers te hebben. Zo gaan ze op kennisniveau goed voorbereid het bedrijf in en qua veiligheid zijn ze doordrenkt met de cultuur die hierover heerst. "We hebben een samenwerking met het Nova-college," vertelt Fabiènne. "Dit partnership is vooral gericht op theorie en samen zorgen we ervoor dat leerlingen een door de overheid erkend diploma krijgen. Tata steel zelf zorgt voor de praktijklessen en probeert de echte praktijk in de fabriek in de lessen op te nemen. De kunst is om de aansluiting tussen onderwijs en bedrijf zo goed mogelijk te organiseren." In deze jaargang zitten er 770 mensen in de volledige opleiding. Daarvan zijn er 330 leerlingen die nog aan de slag moeten gaan voor Tata Steel. Die anderen zijn er al aan het werk en scholen zich bij om hogerop te komen. Daarnaast zijn er 13.000 mensen die jaarlijks afkomen op de trainingen die de Tata Steel Academy organiseert. "We hebben echt een opleidingscultuur bij Tata Steel," lacht Fabiènne. "Dat zit in ons DNA. Het mooiste is dat de bedrijfsschool nog steeds bestaat na al die jaren. Die maakt een leven lang leren mogelijk."

Resultaat

Het resultaat van al die scholingsinspanning is dat mensen met meer verstand van zaken het productieproces ingaan plus dat ze veel veiliger werken. De bedrijfsschool helpt eraan mee om betere producten te leveren. "Uiteindelijk is staalwerk mensenwerk", zegt Fabiènne. "Hoe beter opgeleide mensen we hebben des te betere producten we leveren. Ik zie mensen echt stappen maken en groeien. Je staat nooit stil bij ons. Zelf volg ik een training voor ons pensioenfonds en vorig jaar heb ik een leiderschapsopleiding gevolgd aan onze Academy." Tata Steel heeft aandacht voor de jeugd en investeert in kinderen van de basisschool en de middelbare school. "Daar organiseren we activiteiten en gastlessen voor. Dat doen we al vijftien jaar en dat willen we blijven volhouden."Meer informatie:

Meer informatie: www.tatasteel.nl

Meer berichten