Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Social return als maatschappelijke investering bij Zeesluis IJmuiden.
Social return als maatschappelijke investering bij Zeesluis IJmuiden. ((Foto: Michael Limburg))

Social return als maatschappelijke investering bij Zeesluis IJmuiden

Wie een bezoekje brengt aan het sluizencomplex in IJmuiden om de nieuwe zeesluis in aanbouw te zien, zal het niet direct opvallen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat tientallen medewerkers van het project aan de slag zijn op social returnbasis. Social return is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ook bij de aanleg van de nieuwe zeesluis heeft Rijkswaterstaat voorwaarden voor social return opgenomen. Aannemersconsortium OpenIJ heeft met Rijkswaterstaat afgesproken in totaal 200 arbeidsjaren in dit project via social return in te vullen. Inmiddels zijn hiervan circa 150 arbeidsjaren ingevuld, variërend van werkplekbeheerder tot aan receptioniste en van timmerman tot aan chauffeur. Het is belangrijk om ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven om werkervaring op te doen, Daarna kunnen ze met een veel beter CV en extra werkervaring doorstromen van werk naar werk.

Begeleiding

Een woordvoerster laat weten: "Wil je bij OpenIJ op de bouwlocatie werken, dan moet je in het bezit zijn van een VCA-diploma. Heb je dit niet, dan faciliteert OpenIJ deze opleiding. Bovendien is affiniteit met de werkzaamheden natuurlijk ook belangrijk. Eenmaal aan de slag worden de medewerkers zowel werkinhoudelijke als persoonlijke begeleid. Het komt namelijk voor dat mensen die terugkeren in het arbeidsproces moeite hebben om weer in een werkritme te komen. Ze moeten vaak eerst een dosis zelfvertrouwen opbouwen om weer klaar te zijn voor de arbeidsmarkt."

Doorstroom

Behalve voor werk, zorgt OpenIJ ook voor een goede voorbereiding op de doorstroom naar een reguliere baan. Daarom stelt OpenIJ een groot netwerk beschikbaar aan de medewerkers. Ook doen ze aanbevelingen via LinkedIn en helpen ze met het opstellen van een goede sollicitatiebrief met CV. Inmiddels hebben verschillende mensen vanuit de social returninstroom een baan gevonden en dus weer volledig deelnemen aan het arbeidsproces.

Meer berichten