Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
In Den Helder vond begin juni de vijfde editie van North Sea Offshore (NSO) plaats.
In Den Helder vond begin juni de vijfde editie van North Sea Offshore (NSO) plaats. ((Foto: aangeleverd))

NSO 2019: 'De Noordzee speelt belangrijke rol in de energietransitie'

In Den Helder vond begin juni de vijfde editie van North Sea Offshore (NSO) plaats. Het jaarlijkse evenement voor de offshore industrie in en om Den Helder bracht zo'n 230 deelnemers bijeen.

Remco de Boer, onderzoeker naar de energietransitie: "De Noordzee is de kurk waar de Nederlandse energietransitie op moet gaan drijven. Dáár gaat het gebeuren." Lex de Groot, Managing Director Netherlands bij Neptune Energy, had een zeer duidelijk statement. "Inzetten op offshore aardgaswinning is cruciaal voor de versnelling van de energietransitie. Neptune Energy pleit voor intensivering van de Nederlandse offshore gaswinning en doet een oproep aan de overheid om de generieke investeringsaftrek zo spoedig mogelijk in te voeren." Volgens De Groot geeft Offshore gaswinning Nederland alle voordelen van Nederlands gas boven geïmporteerd gas, zoals een kleinere CO2-voetafdruk, het versterken van de energieonafhankelijkheid en het behoud van werkgelegenheid.

Richard Brakenhoff, Sector Analist Maritime & Offshore bij Rabobank, vertelde dat het speelveld op de Noordzee aan het veranderen is, maar dat het voor partijen financieel interessant blijft om gas te winnen op de Noordzee en te investeren.

Maarten van IJcken, Commercial Manager NAM Offshore, liet zien hoe zij de huidige offshore infrastructuur willen hergebruiken voor CCS en waterstof en welke platforms en velden hiervoor geschikt zijn. Ook zoemde hij in op hoe de rol van offshore gas installaties in de toekomst zal veranderen.

Bram du Saar, Program Manager Offshore Wind Energie bij Ministerie Infrastructuur en Waterstaat en Sjaco Pas, Beleidsadviseur Nautische Zaken bij de Kustwacht, spraken met Remco de Boer over nieuwe toekomstige blauwe energiebronnen en hun synergie met- en impact op windparken, de ruimtelijke ordening en andere nautische gebruikers op de Noordzee. "Het gaat om meer denken in termen van gebiedsontwikkeling met de operationele veiligheid als essentiële randvoorwaarde", aldus Du Saar.

Jacoba Bolderheij, directeur Port of Den Helder, haalde in haar afsluitende woord nogmaals aan hoe belangrijk de rol van Den Helder met al haar faciliteiten is als uitvalsbasis richting de Noordzee.

Meer informatie: www.northseaoffshore.com

Meer berichten