Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
De Blauwe Golf is een uitkomst voor binnenvaart- en recreatieschippers.
De Blauwe Golf is een uitkomst voor binnenvaart- en recreatieschippers. ((Foto: Harry van Reeken))

Geen brug te ver meer voor schippers

Nederland is een bruggenland. Nergens ter wereld vind je meer bruggen per vierkante kilometer dan hier. Handig als je met je auto van de ene oever naar de andere moet. Minder handig als je er met je schip niet onderdoor kan. Door slim gebruik van data verliezen schippers niet langer onnodig veel tijd aan het wachten voor gesloten bruggen. Dankzij de Groene Golf op het water, de 'Blauwe Golf', hebben de schippers een snellere behouden vaart.

Smart mobility project 'Blauwe Golf' over delen van data

Het smart mobility project 'Blauwe Golf' gaat over het delen van data. Realtime laat het via een online tool zien of een brug open of dicht is. Fijn voor schippers, maar ook voor automobilisten erg handig. Die kunnen zo tijdig inschatten of het zin heeft om een andere route te nemen. Dat bevordert de doorstroming op de weg en op het water. Momenteel zijn er 180 bruggen aangesloten bij Blauwe Golf Verbindend. Rijkswaterstaat beheert in totaal meer dan 1.000 bruggen.

De Blauwe Golf is een uitkomst voor binnenvaart- en recreatieschippers. Die krijgen een dag van tevoren het openingsregime van bruggen toegestuurd: een overzicht van welke bruggen op de route wanneer open gaan. Zo weet een schipper wanneer het schip moet vertrekken om in één keer door te varen. In een soort treintje kunnen ze achter elkaar aan onder de bruggen door. Dat zorgt ervoor dat bruggen minder vaak open hoeven. In plaats van vijf keer een korte periode gaan ze nu één keer wat langer open. Dat levert een hoop tijdswinst op. Voor iedereen.

De Blauwe Golf deelt ook informatie over aanlegplaatsen voor de beroepsvaart. Schippers zien of een ligplaats bezet is en of je er mag liggen met een gevaarlijke lading. Alle openbare ligplaatsen op het hoofdvaarwegennet zijn in de tool opgenomen.

Meer berichten