Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Liane (links) en Carola de Ruijter.
Liane (links) en Carola de Ruijter. ((Foto: Vincent de Vries))

Familiebedrijven spreken tot de verbeelding'

"Familiebedrijven zijn de dominante vorm van ondernemerschap wereldwijd. Dat betekent dat zo'n 65% van alle bedrijven wereldwijd een familiebedrijf is. In Nederland is zelfs 69% een familiebedrijf.

Familiebedrijven spreken tot de verbeelding. Mensen hebben doorgaans een romantisch beeld over het familiebedrijf waar met meerdere generaties wordt samengewerkt. Wellicht komt het, doordat de familieondernemer een soort meeslepende liefde voor zijn bedrijf heeft waar hij zijn hele hart en ziel in zit. Of het feit dat deze ondernemers hun bedrijf op een dusdanige manier leiden zodat toekomstige generaties het bedrijf kunnen voortzetten.

Een mooie uitspraak vind ik nog altijd; beursgenoteerde bedrijven kijken naar de kwartaalcijfers en familieondernemers kijken over de generaties heen. Familiebedrijven gaan voor de lange termijn en hechten aan continuïteit.

Familiebedrijven zijn dikwijls sterk regionaal vertegenwoordigd

Bijzonder om te weten dat de overheid in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw heel anders over familiebedrijven dacht dan tegenwoordig het geval is. Deze ondernemingsvorm werd gezien als uitzichtloos en ongewenst; het familiebedrijf zou te conservatief zijn om zich aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden, slecht management door de familie en vooral teveel familiegedoe. Dit zou alleen maar leiden tot familieconflicten.

Inmiddels is dat imago - terecht - enorm veranderd. Hoewel het altijd een uitdaging zal blijven om de familiebelangen met de zakelijke bedrijfsbelangen te verenigen, zijn het juist familiebedrijven die weten te excelleren, op nationaal én internationaal niveau. Door de persoonlijke betrokkenheid en de volharding van de eigenaren en de doorgaans conservatieve financiering tonen familiebedrijven een grote mate van flexibiliteit. Familiebedrijven zijn dikwijls sterk regionaal vertegenwoordigd en daarmee van groot belang voor de lokale economie en sociale omgeving.

In deze nhzaken, met als thema bedrijfsoverdracht en familiebedrijven, kunt u lezen wat een geweldige familiebedrijven Noord Holland kent. In dit themanummer een interview met Mireille Kaptein, zakenvrouw van het jaar 2019 én onderneemster met een prachtig familiebedrijf, het zuivelbedrijf Kaptein uit Heiloo."

Liane en Carola de Ruijter

www.succesvolleopvolging.nl

info@succesvolleopvolging.nl

Meer berichten