Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
En natuurlijk worden succes gevierd.
En natuurlijk worden succes gevierd. ((Foto: aangeleverd))

De voordelen van werken voor een familiebedrijf

Werken voor een familiebedrijf biedt veel voordelen. Zo is er meer ruimte voor creativiteit. Een van de grootste verschillen tussen de corporate wereld en een familiebedrijf is de mogelijkheid om werkzaamheden uit te voeren die niet perse bij de functie horen. Hierdoor is het werk vaak veel gevarieerder en is er ruimte voor ideeën buiten de eigen functie.

Daarnaast is er de doorgaans goede sfeer. Informeel en amicaal zijn misschien wel de twee woorden die de sfeer bij een familiebedrijf het beste omschrijven. Gezellig durven we daar ook zeker aan te te voegen. In een klein team weet men al snel alle ins en outs van het privéleven van een collega, dus een urenlang gesprek onder het genot van een kopje koffie is zo gevoerd. Verder: familiebedrijven denken niet in jaren, maar in generaties. De beslissingen die zij nemen zijn geen beslissingen die korte termijn resultaten moeten opleveren, maar die succes voor de volgende generatie garanderen. Ad hoc beleid is niet iets wat in het woordenboek van deze ondernemingen voorkomt.

Korte lijntjes

En natuurlijk worden successen gevierd. Waar de corporates werken met grote incentives en harde eisen die gemeten worden door de systemen, vieren familiebedrijven successen meteen op de werkvloer. Niet alleen bij gewenste resultaten en behaalde doelen, ook bij een 'job welldone' waar de uitkomst misschien nog niet van bekend is. Herkenbaar zijn ook de mindere regels en procedures. Overmorgen een dag vrij? Geen probleem. Als jij het regelt met je directe collega's is er geen enkele reden hier moeilijk over te doen. Geen ingewikkelde formulieren die geaccordeerd moeten worden door een teamleider, teammanager, regiomanager en HRM, maar een simpele 'Ja hoor, is prima' van de collega is voldoende. De lijntjes zijn korter. Voor een dag vrij drie formulieren invullen en toestemming vragen aan vier managers? Dat is nog maar het begin. Ieder goed idee of gewenste wijziging moet langs deze schijven in de grote corporate wereld. Bij familiebedrijven is kloppen op de deur van de directeur/eigenaar het grootste obstakel.

Betrokkenheid

En dan is er de lokale betrokkenheid. Wonen en werken in dezelfde plaats is bij familiebedrijven meer regel dan uitzondering. Hierdoor is de invloed op de lokale omgeving ontzettend groot. Voor de medewerker dé kans om lokale maatschappelijke betrokkenheid te verhogen. Net verhuisd? Dan is juist een familiebedrijf dé plek om een netwerk op te bouwen. En tot slot: het gaat niet alleen om de centen. Waar de grote jongens gefocust zijn op geld verdienen voor de aandeelhouders, zijn de familiebedrijven gericht op waarde brengen, voor het team, de familie en hun omgeving. Enthousiaste medewerkers, een goede reputatie en verbetering en behoud van het bedrijf zijn vaak de belangrijkste motivaties voor een familiebedrijf.

Meer berichten