Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Pieter van den Berg: "De kracht van Sophista ligt in de volledige procesbegeleiding."
Pieter van den Berg: "De kracht van Sophista ligt in de volledige procesbegeleiding." ((Foto: aangeleverd))

'We doen alles tussen fusies en ruzies'

Sophista fusies & overnames uit Alkmaar treedt op bij overnames voor aan- of verkopende partijen en in passende omstandigheden ook als onpartijdig procesbegeleider ten dienste van alle betrokken partijen. Of als adviseur bij herstructurering en revitalisering van bedrijven. Oprichter en managing partner Pieter van den Berg: "De timing op alle vlakken is erg belangrijk. Verkoop bijvoorbeeld als het (nog) goed gaat."

In de Griekse oudheid waren de sofisten de tegenhangers van de theoretisch ingestelde wijsgeren. De sofisten hadden een meer praktische inslag. "Daar zijn wij ook van", stelt Pieter. "We houden ons bezig met strategische transactiebegeleiding. En we hebben veel familiebedrijven in onze portefeuille." Het team van Sophista heeft een onderscheidende visie op de markt en beschikt over een schat aan kennis en ervaring op het gebied van overnames, bedrijfswaardering, bedrijfsfinanciering en juridische en fiscale zaken.

Samenwerking

Ook heeft Sophista ruime ervaring met het verwerven van risicodragend kapitaal voor overnames, waarbij Sophista zich kan beroepen op de nauwe samenwerking met een breed netwerk van private equity-partijen, investeerders en investeringsmaatschappijen. "Bovendien schakelt de rechtbank ons in om de waarde van een aandelenpakket te beoordelen, bijvoorbeeld bij echtscheidingen of als compagnons er niet uitkomen. Kortom: we doen alles tussen fusies en ruzies", lacht Pieter.

Kracht

De kracht van Sophista ligt in de volledige procesbegeleiding. "Ondernemers hoeven bij ons - bij wijze van spreken - alleen nog maar hun handtekening te zetten bij de koopovereenkomst en de akte bij de notaris. Wij doen de rest. Dat begint met het zoeken naar geschikte partijen, het begeleiden van het boekenonderzoek, de contractonderhandelingen tot en met het in detail opstellen van de contracten en de overdracht bij de notaris", aldus Pieter. Volgens de oprichter is het 'een kunst en een kunde' om dit werk te doen. "Je moet veel vaktechnische kennis hebben en heel goed mensen kunnen lezen. Je moet echt weten wat je zegt en hoe je dat doet. Bedrijfsoverdrachten zijn namelijk heel emotionele processen. Ondernemers die hierin zitten vinden dit erg spannend." Hierbij is de timing belangrijk. Heb je een conjunctuurgevoelige business? Is er een markt? Zijn de vooruitzichten goed? "Dan kun je beter overgaan tot verkoop als het goed gaat."

Kapitaal

Op dit moment is er veel kapitaal beschikbaar in de markt doordat de rente nihil is. Men zoekt rendement op vermogen. Er is ook een stuk minder risicobereidheid. Bij een overname gebeurt het nooit dat een bank voor de volle 100 % financiert. Het andere deel komt dus ergens anders vandaan. "Dat is meestal een combinatie van een gedeelte eigen geld en een vendor loan. Bij private ondernemingen treden vaak pensioenfondsen of andere institutionele beleggers op als financier. Ook maak je afspraken over de zeggenschap. Bij een voetbalclub zie je dominantie bij degene die de club koopt. Omdat er soms geen alternatieven zijn. Dan is sluiten in feite de enige optie."

Meer informatie: www.sophista.nl

Meer berichten