Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Maarten-Jeroen den Boer: "De drive die in familieondernemingen zit, vinden wij geweldig."
Maarten-Jeroen den Boer: "De drive die in familieondernemingen zit, vinden wij geweldig." ((Foto: Pieter de Vries))

'De drive die in familieondernemingen zit, vinden wij geweldig'

MB Bedrijfsmakelaars is onderdeel van de MB Adviesgroep. Zij werken veel in opdracht van familiebedrijven. Ze zijn gevestigd in Middenbeemster en op Texel. Maarten-Jeroen den Boer (49) drijft samen met zijn vrouw Astrid van der Vis, tevens fiscalist, de onderneming. "De drive die in familieondernemingen zit vinden wij geweldig."

Maarten-Jeroen zit al vanaf zijn zeventiende in het vak. Hij is daar meteen na zijn opleiding op de middelbare school mee gestart. Met zijn vrouw heeft hij in 2005 de onderneming opgezet. "Ik heb altijd in de cijfertjes gezeten. In 2013 hebben we besloten om vol voor het onderdeel bedrijfsmakelaardij te gaan. En met succes." Inmiddels heeft de MB Adviesgroep - MB staat voor: More Business - vestigingen op Texel en in Middenbeemster. Maarten-Jeroen: "Alles wat daar tussenin zit, is voor ons dichtbij."

Energie

MB Bedrijfsmakelaars begeleidt veel familiebedrijven. Naast de drive die Maarten-Jeroen in familieondernemingen tegenkomt vindt hij het heerlijk om met mensen te werken die de effecten van hun beslissingen direct in hun eigen portemonnee voelen. "Dat geeft mij enorm veel energie. Soms dient er zich geen opvolger aan. Dan is het ook de kunst om de stukjes van de puzzel op hun plaats te laten vallen."

Complex

Bij een bedrijfsoverdracht zijn mensen er vaak snel uit, is de ervaring van Maarten-Jeroen. "Het proces daartussen is vrij complex. Daar zitten veel onverwachte wendingen bij en heftige emoties. Het managen daarvan is ons vak." Ook noemt Maarten-Jeroen de factor ongeduld, een eigenschap die de meeste ondernemers niet zo vreemd is. "Veel ondernemers willen vaak te snel. Die denken dat het verkopen van hun bedrijf dezelfde tijd vergt als het verkopen van hun gemiddelde product vraagt. Het is een tijdrovend proces. En je maakt dat als ondernemer meestal maar één keer mee in je leven."

Valkuilen

Als één van de grootste valkuilen noemt Maarten-Jeroen, dat mensen zich door familiedruk gedwongen voelen om in de voetsporen van de vorige generatie te treden. "Misschien hebben de beoogde opvolgers wel helemaal de ambitie of zelfs de capaciteiten niet. Niemand wil echter zijn ouders teleurstellen. Aan de andere kant is tegen jezelf ingaan ook hoogst onhandig. Het bekende kopje koffie met elkaar blijven drinken kan knellend gaan werken."

Uitdaging

De grootste uitdagingen op het terrein van familiebedrijfsoverdracht liggen in het bedenken van verrassende oplossingen. "Ik krijg er veel voldoening van om dingen voor elkaar te krijgen die op het eerste gezicht onmogelijk leken of die niet voor de hand lagen", zegt Maarten-Jeroen. "Dat doe ik altijd op basis van een goede analyse en verhelderende gesprekken. Als ik zie dat partijen langzaam hun blokkades loslaten, dan is het meeste werk gedaan. Ondernemers roepen vaak: 'Ik ga niet financieren!' Als de vertrekkende partij dan uiteindelijk toch akkoord gaat met het verstrekken van een vendor loan, dan kunnen alle partijen in harmonie met elkaar verder."

Meer informatie: MB Adviesgroep, Schoolstraat 9, 1462 JC Middenbeemster, tel. 0299-405755. www.mbbedrijfsmakelaars.nl en www.mbgroep.com

Meer berichten