Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Het kerstpakket, traditie met fiscale voordelen voor ondernemers.
Het kerstpakket, traditie met fiscale voordelen voor ondernemers. ((Foto: aangeleverd))

Het kerstpakket, uitpakken met inpakken

Kerst, hét moment om medewerkers te belonen voor hun onvoorwaardelijke inzet. Personeel brengt kosten met zich mee, kosten die - als het goed is - zichzelf terugverdienen. Het is belangrijk om te investeren in personeel, salaris, studiemogelijkheden, maar ook zo af en toe een extraatje voor de medewerkers.

De maand december leent zich daarvoor bij uitstek. Kerst en de jaarwisseling zijn prima momenten om werknemers te laten merken, dat je blij bent met hun inzet en dat de bedrijfsresultaten zeker mede door hun werkzaamheden en betrokkenheid goed zijn.

Fiscale voordelen

Een woordvoerster van de Belastingdienst laat weten: "Sinds januari 2015 is er een WKR verplicht voor elk bedrijf. WKR betekent werkkostenregeling. Deze regeling houdt het volgende in: de vergoedingen die je aan je personeel betaalt zijn onbelast, mits het totaal minder is dan 1,2% van de totale fiscale loonsom van het gehele personeel. Voor hetgeen je daarboven komt wordt een eindheffing van 80% berekend. Regels en uitzonderingen daarop horen bij elkaar, zo zijn er ook op deze regel uitzonderingen. Er zijn kosten die aanvullend mogen worden vergoed op de 1,2%. Dit zijn vergoedingen als intermediaire kosten, kosten die een werknemer maakt namens het bedrijf, reiskosten (gerichte vrijstelling) en ARBO-voorzieningen de nihil waarderingen. De kerstpakketten voor personeel zijn dus, onder genoemde voorwaarden, onbelast. Het overhandigen van kerstpakketten aan zakenrelaties valt niet onder de regeling, want zakenrelaties zijn geen personeelsleden en ontvangen dus geen salaris. Ik adviseer werkgevers omtrent maatwerk contact op te nemen met hun accountant."

Drempelbedrag

Voor een fiscaal vriendelijk kerstpakket moeten ondernemers de vrije ruimte goed in het oog houden. Want als je boven de vrije ruimte komt, kan dit door de eindheffing duur uitpakken. Let daarbij onder meer op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Bepaalde extraatjes hebben net als het kerstpakket invloed op de vrije ruimte. De omzetbelasting is bij kerstpakketten ook een aandachtspunt. De BTW over giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen is namelijk maar tot op een zekere hoogte aftrekbaar; dat geldt ook voor het kerstpakket.

De Belastingdienst gaat uit van een drempelbedrag van € 227,- exclusief BTW per ontvanger per boekjaar. Zijn de jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag, dan kan volgens de Belastingdienst de ondernemer de BTW hierover aftrekken.

Bron: Belastingdienst

Meer berichten