Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken.
Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken. ((Foto: aangeleverd))

Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken

Zo'n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland hebben krijgen vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het BSN-nummer (burgerservicenummer).

De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen.

Het nieuwe btw-nummer van een eenmanszaak is bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijft het oude, op het BSN gebaseerde nummer in gebruik. Op langere termijn streeft de Belastingdienst naar één btw-nummer, dat voor alle doeleinden gebruikt kan worden.

Nu al stoppen

Een zzp'er of eigenaar van een eenmanszaak kan nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op een website of webshop. Bij levering aan consumenten is het op basis van wettelijke regels eigenlijk verplicht dit nummer op je website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dit oplevert.

Bron: KvK

Meer berichten