Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Pip Tesselaar, eigenaar van Tesselaar Freesia, is trots dat het systeem nu operationeel is.
Pip Tesselaar, eigenaar van Tesselaar Freesia, is trots dat het systeem nu operationeel is. ((Foto: Aangeleverd))

Grootste zonnewarmtesysteem van Nederland geopend

HEERHUGOWAARD - In glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard-Noord is vrijdagmiddag 4 oktober het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen. De opening werd feestelijk gevierd met bijdragen van de Noord-Hollandse gedeputeerde Jack van der Hoek (Economie en Landbouw), Peter Raven namens Glastuinbouw Nederland en Monique Stam, wethouder van gemeente Heerhugowaard.

Het betreft de installatie van 9.300 vierkante meter aan zonthermische panelen, die warmte gaan leveren aan de naastgelegen kassen van freesiakweker Pip Tesselaar. De hoeveelheid warmte die wordt opgewekt is vergelijkbaar met het jaarverbruik van ongeveer 300 huishoudens. Met het project is een investering van circa drie miljoen euro gemoeid. Tesselaar is trots dat het systeem nu, na vier jaar onderzoek, operationeel is. "Dit project bracht ons onder meer naar Denemarken, waar zonthermie al op grotere schaal wordt toegepast. Met dit systeem oogsten we het hele jaar door warmte in de vorm van warm water. Deze warmte wordt vervolgens zo veel mogelijk direct toegepast om de kas te verwarmen. Een eventueel overschot in de zomer slaan we vervolgens met een warmte-koude-opslag (WKO) systeem op in de grond. Tijdens zeer warme dagen pompen we koud water omhoog voor het koelen van de gewassen. In de winter werkt het andersom en pompen we het warme water omhoog en gaat het afgekoelde water weer de bodem in. De bodem blijft zodoende in balans."

Eerste in Nederland

"Dit is de eerste keer dat een zonthermie-installatie op deze schaal in Nederland voor de glastuinbouw in gebruik is genomen", vertelt Kees Molenaar van G2 Energy, het bedrijf dat het zonnecollectorensysteem realiseerde. "Groot voordeel van ons systeem is dat we werken met het 'Drain-back-principe'. Hierdoor gaat er gewoon water door de collectoren, in tegenstelling tot bijna alle andere systemen die werken met glycol. De collectoren zijn in onze eigen fabriek in Nederland gemaakt. Een echt Hollands product dus, dat zich al ruim dertig jaar heeft bewezen, maar nu door alle ontwikkelingen in de energiesector een grote doorbraak meemaakt."

Volledig CO2-neutraal

Tot dusver werd dit systeem in Nederland alleen kleinschalig op daken toegepast met enkele tot tientallen panelen. Door het gebruik van de 9.300 vierkante meter zonne-collectoren is de verwarming van de kassen van Tesselaar Freesia volledig CO2-neutraal. Lang zal de installatie van Tesselaar Freesia overigens niet de grootste zonnewarmtecollector van Nederland blijven; Tesselaars collega's in Nibbixwoud zijn onlangs gestart met de aanleg van een zonthermie-installatie van 15.000 vierkante meter die 7.700 MWh aan warmte gaat leveren, vergelijkbaar met bijna 500 woningen.

Subsidie

"Als voorzitter van de stuurgroep Alton ben ik trots dat dit project juist in het Altongebied is gerealiseerd en dat we als provincie vanuit het Europese plattelandsontwikkelingsprogramma 500.000 euro kunnen bijdragen", aldus gedeputeerde Van der Hoek. "Het Altongebied is hard op weg om één van de duurzaamste glastuinbouwgebieden van Nederland te worden. Dit project draagt daar substantieel aan bij en vormt een inspiratie voor andere ondernemers."

Meer berichten