Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Column

column Geen laffe compromissen

Stakingen van jongeren, het boerenprotest op het Malieveld en zeer recent ook de blokkades van Extinction Rebellion Amsterdam, al deze acties zijn een uiting van toenemende zorg voor de toekomst. Vanuit verschillend perspectief, dat wel. Zorg om de draagvlak van de planeet of de toekomst van volgende generaties en aan de andere kant de zorg dat de bedrijfsvoering niet op de huidige voet kan worden gecontinueerd. Opvallend is daarbij, dat steeds meer protesten zich rechtstreeks tot de overheid richten. De gemeenschappelijke boodschap daarbij is: wees helder en doe wat.

Dat zonder ingrijpen we de klimaatverandering niet kunnen keren of minimaal de effecten ervan kunnen dempen is eigenlijk, ondanks wat klimaatontkenners niet meer het punt van discussie. Wat wel punt van discussie is, is de vraag hoe we de maatregelen gaan vormgeven en hoe we de pijn verdelen. Daarbij valt mij op dat we vaak elkaar in een verlammende greep houden. Ons gedrag is op dit moment: zolang we de effecten van maatregelen niet helemaal kunnen overzien doen we niets of we blijven wachten op die ene doorslaggevende innovatie is het zonde om nu al te investeren. Uitstel is het gevolg.

Ik denk dat we moeten accepteren dat de samenleving moet groeien naar een nieuw economisch model. Door in te zetten op circulariteit, meer natuur inclusief en inzet van nieuwe vormen van duurzame energie. Dit vraagt om leiderschap en niet om laffe compromissen. Op individueel niveau bedoelen we het goed, willen we ook onze bijdrage leveren aan een duurzame toekomst voor volgende generaties. Dit zouden we moeten vertalen naar collectieve actie op bijvoorbeeld regionaal niveau van Holland boven Amsterdam. We hebben alle resources in huis om nu te beginnen en niet te wachten op morgen. In mijn dagelijks werk kom ik verschillende ondernemers tegen die uit ondernemerschap, maar ook uit overtuiging energie steken in nieuwe concepten, uitvindingen en daar toekomst in vinden. Deze inspiratie dient mij als voorbeeld om te denken dat we in Holland boven Amsterdam kunnen bouwen aan een toekomstgerichte nieuwe economie, waar ondernemen rendeert en wonen en recreëren bijdraagt aan welzijn.

Thijs Pennink

Directeur Ontwikkelingsbedrijf

Noord-Holland Noord

Meer berichten