Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Wereldwijd worden er jaarlijks miljoenen zeecontainers vervoerd.
Wereldwijd worden er jaarlijks miljoenen zeecontainers vervoerd. ((Foto: aangeleverd))

Zeevracht voor transport met geduld

Grote volumes wereldwijd vervoeren tegen aantrekkelijke transportkosten. Zeker als er geen haast bij geboden is, is zeevracht hiervoor een uitstekende manier. Ook voor kleinere volumes is het zeker een te overwegen transportmethode, omdat er manieren zijn om gedeelten van een container te boeken zijn. Consolideren heet dat in zeevrachttermen. Dit houdt in dat niet voor de gehele container wordt betaald, maar slechts voor het gedeelte dat wordt gebruikt. Efficiënt en goed voor het milieu.

Zeevervoerders kunnen dus voor nagenoeg elke bestemming wereldwijd een scherp transporttarief afgeven. Het maakt daarbij niet uit of het een kleine zending betreft van enkele dozen of dat het over een stapel pallets gaat. Een zeevrachtexpediteur verstaat zijn vak en zorgt ervoor dat de invoer- of uitvoeraangifte van de zending wordt ingediend bij de douane. Veel zeevaartondernemingen beschikken over een eigen douaneafdeling die de juiste douanepapieren bij transporten overzee opmaakt. Dat gaat nogal ver. Van uitvoeraangifte, invoeraangifte tot zelfs fiscale vertegenwoordiging. De expediteurs beschikken vaak over een AEOS & AEOC vergunning en ISO9001 certificaat.

Zeecontainers

Wereldwijd worden er jaarlijks miljoenen zeecontainers vervoerd. Veelal gaat dit om volle 20 foot of 40 foot containers. In de zeevrachtterminologie wordt dit ook wel FCL genoemd (Full Container Load). Een groot deel van het werk van een zeevrachtexpediteur bestaat uit het transport van FCL zendingen. Dankzij wereldwijde samenwerkingsverbanden met zowel rederijen, agenten en consolidators kunnen zeevrachtvervoerders ervoor zorgen dat de lading tegen scherpe tarieven wordt vervoerd.

Duidelijkheid

Scherpe tarieven voor transport over zee, maar ook korte communicatielijnen en heldere afspraken zonder verassingen achteraf. Dat is wel zo duidelijk. De medewerkers van de expediteurs kennen de markt, weten welke rederij goed is in bepaalde regio's en kunnen zodoende scherp inkopen. Scherpe inkoop zorgt er ook voor dat expediteurs een lage prijs kunnen aanbieden voor zeevracht in een volle container. Het vinden van de meest efficiënte route tegen de beste prijs, waarbij het transport altijd veilig is. Wanneer de goederen bij de loods zijn wordt er een plekje toebedeeld bij de juiste bestemming. Ze houden een belanghebbende tijdens het gehele proces goed op de hoogte van de status van het transport. Op deze manier is het voor een ondernemer altijd goed na te gaan waar de goederen in het proces zijn. En wanneer de vervoerder ze verscheept.

Professional aan het woord

Steven van Elk van NMT Shipping uit Purmerend benadrukt het belang van goede contacten met alle havens en kantoren. "Het is een voordeel om eigen mensen in de haven te hebben. Die vormen de ogen en oren van een organisatie. Die houden een oogje in het zeil. In Nederland zijn we daar erg goed in. We zijn nog steeds een land met een exporteconomie. Zeevracht draagt daar substantieel aan bij."

Afspraak

Geen geheel gevulde container? Geen probleem. Zeevrachtspecialisten zorgen ervoor dat goederen overzee conform afspraak worden geladen en gelost. Zendingen zijn te consolideren samen met andere partijen die naar dezelfde haven moeten. Het resultaat? Zeevracht wordt zo efficiënt mogelijk en tegen de laagst mogelijke kosten getransporteerd. Expediteurs bereiken dit door alles tot in de essentie te vereenvoudigen. Bij grotere aantallen FCL-zendingen - in of uit - helpen ze graag met het maken van concrete afspraken met de rederij, over de beschikbare capaciteit, de tarieven en overige services.

Voordelen van zeevracht: zekerheid dat de vracht goed aankomt, de beste route tegen de beste prijs, persoonlijke service en maatwerk met minder schakels dus lagere kosten. Nadelen zijn beperkt, maar even te benoemen: langzaam en na lossen in haven is nog binnenlands transport nodig.

Meer berichten