Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Banken kunnen een nachtmerrie zijn voor kleine ondernemers.
Banken kunnen een nachtmerrie zijn voor kleine ondernemers. ((Foto: aangeleverd))

'Banken kunnen een nachtmerrie zijn voor kleine ondernemers'

"Europese bankregels gaan binnenkort op de schop. MKB'ers die leningen nodig hebben zijn hier de dupe van. 70% van het MKB werkt met bankleningen, wat problemen gaat opleveren voor miljoenen bedrijven", opent Brian Reaves, CEO van Factris, een Europees fintech-bedrijf met de ambitie om voordelig werkkapitaal te leveren aan MKB-bedrijven door heel Europa.

Veranderende regels in de EU betekenen nieuwe problemen voor het midden- en kleinbedrijf, dat op dit moment al moeite heeft leningen te verkrijgen. "Deze veranderingen, die ingaan per 2022, maken het duurder voor banken om geld uit te lenen, wat betekent dat elke leningaanvraag nog kritischer bekeken zal worden. Als gevolg hiervan zal er minder vaak geleend worden aan het MKB, zeker aan bedrijven die geen optimale kredietwaardigheid hebben. Wat de situatie nog lastiger maakt is dat diezelfde hogere kosten voor banken ook de uiteindelijke financiering duurder zullen maken."

Grote problemen

Cash flow is nu al een aanzienlijk probleem voor MKB-bedrijven door heel Europa. "Volgens een recent onderzoek van de Europese Centrale Bank, heeft grofweg een op de tien MKB'ers problemen om financiering te verkrijgen. Datzelfde onderzoek laat zien hoe zwaar het MKB afhankelijk is van banken: zo'n 70% van het mkb vertrouwt op banken om hun bedrijfsactiviteiten te financieren, wat betekent dat deze nieuwe regels vooral voor kleinere Europese bedrijven grote problemen gaan veroorzaken."

"Banken kunnen een nachtmerrie zijn voor kleine ondernemers", vertelt Reaves verder. "Het is voor MKB'ers altijd al lastig geweest om een lening te krijgen. Deze nieuwe regels maken dit nog moeilijker. Daarom is het belangrijk voor ondernemers om alternatieve financieringsmogelijkheden te onderzoeken om hun bedrijf draaiende te houden. Alternatieven zoals factoring zullen voor veel MKB'ers de oplossing blijken."

Meer berichten