Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Bij controles wordt al niet meer opgekeken van de aanwezigheid van wietplantages. Zoals onlangs in enkele boxen op bedrijventerrein De Koog in Purmerend.
Bij controles wordt al niet meer opgekeken van de aanwezigheid van wietplantages. Zoals onlangs in enkele boxen op bedrijventerrein De Koog in Purmerend. ((Foto: Evert Ruis))

Integrale veiligheidscontroles op bedrijventerreinen in heel Waterland

Vorige maand vond op een deel van industrieterrein De Koog in Purmerend een integrale veiligheidscontrole plaats. Het was de eerste in een - volgens plan – reeks van controles die op bedrijventerreinen in heel Waterland te gebeuren staan. De eerste klap was een daalder waard want bij het napluizen van (garage)boxen aan de Cantekoogweg werden drie hennepplantages aangetroffen. Ze zijn onmiddellijk ontmanteld. De actie was een samenwerking van de gemeente Purmerend met verschillende partners, zoals politie, Liander, PWN en de Omgevingsdienst IJmond.

Doel van de controle was om de situatie op het terrein in beeld te krijgen en eventuele onrechtmatige activiteiten (ondermijning) tegen te gaan. "Met deze controle willen we een duidelijk signaal afgeven. Ook voor ondernemers die zich wel aan de regels houden is het belangrijk te merken dat ondermijnende activiteiten niet getolereerd worden", aldus een woordvoerster van de gemeente.

De actie op het bedrijventerrein in Purmerend is onderdeel van een gezamenlijk regionaal plan om tussen nu en de komende maanden op bedrijventerreinen in Waterland te controleren. Naast Purmerend gaat het dan om Beemster, Waterland, Edam-Volendam en Landsmeer. "We controleren op het naleven van wet- en regelgeving. En op de bedrijfsactiviteiten en bedrijfsvoering. Zo kijken we of de bedrijfsactiviteiten in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan en of de bouw- en milieuwetgeving wordt nageleefd."

De panden in Purmerend werden ook onderzocht op illegale activiteiten, zoals illegale bewoning, autocriminaliteit, milieudelicten, drugsdelicten en juiste energiecontracten. Het gebruik van sommige panden was onduidelijk. Daar is nu beter zicht op gekomen. "Het heeft in sommige gevallen ook te maken met onderbuikgevoel. Dan zie of hoor je geen of bijna geen bewegingen in of rondom bepaalde panden en dat is vreemd. Daarnaast worden we ook door omstanders en voorbijgangers getipt."

Ondermijning is een gemeentegrens overstijgend fenomeen dat vraagt om een integrale aanpak. De partijen willen samen komen tot een samenhangende en effectieve aanpak van ondermijning in Noord-Holland. Met de gezamenlijke aanpak worden mogelijke illegale activiteiten op het bedrijventerreinen teruggedrongen. Daarmee worden bedrijventerreinen veiliger en economisch aantrekkelijker.

Heeft u vermoedens van bijvoorbeeld een hennepkwekerij of andere illegale activiteiten? Dan kunt u daarvan een melding maken bij de politie (0900-8844). Liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn zeven dagen per week bereikbaar via 0800 7000. Ook bij de gemeente kunt u vermoedens of signalen melden van fraude, illegale bewoning of zaken waarvan u denkt: dit klopt niet. Mail daarvoor naar fraudemeldpunt@purmerend.nl.

Meer berichten