Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Zonnepanelen kunnen al gerecycled worden.
Zonnepanelen kunnen al gerecycled worden. ((Foto: Skeeze))

Recycling van zonnepanelen

Recycling van zonnepanelen

Steeds meer bedrijven en particulieren laten zonnepanelen plaatsen op hun dak. Deze panelen hebben een lange levensduur: ze gaan zo'n dertig jaar mee. Als een paneel toch eerder moet worden vervangen, is er een goed systeem voor inzameling en recycling.

Recycling van defecte panelen is de moeite waard. Materialen zoals glas, koper en aluminium kunnen namelijk eenvoudig worden teruggewonnen. Vorig jaar zijn er 4,6 miljoen nieuwe panelen geïnstalleerd. Het totaal geïnstalleerd vermogen aan zonne-energie is daarmee in een jaar toegenomen met 46%. Toch is er nog vrijwel geen afval. Dit komt doordat zonnepanelen lang meegaan. Er is al een systeem ontwikkeld om defecte panelen in te zamelen. Op dit moment wordt dat gebruikt voor panelen met transportschade, stormschade en heel af en toe een defect paneel dat onder de fabrieksgarantie valt.

"Zo'n kapot paneel bij het grof vuil gooien is echt zonde", zegt Jan-Willem Jehee van Zonne-energie Recycling Nederland, de stichting die de inzameling en recycling coördineert. "Zonnepalen bevatten allerlei materialen die opnieuw te gebruiken zijn, zoals glas, koper en aluminium. Iedereen recyclet, en dat geldt dus ook voor zonnepanelen. Maar nog niet iedereen weet dat. Toch is inzameling en hergebruik van zonnepanelen echt heel eenvoudig."

De installateur die een defect paneel vervangt, neemt het oude exemplaar mee en levert dit in bij een van de inzamelpunten van Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN).

Meer berichten