Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
(Foto: MB)

Kelly en vrienden maken zich op voor Kerstsfeerplein

LANGEDIJK - Tussen de drukte van het oliebollenbakken mag Kelly Kooistra graag een beetje mijmeren. Over nieuwe smaken van de oliebollen, limoncello bijvoorbeeld, Oreo, nutella of shoarma, het bedenken van nieuwe producten (wafels, donuts) of het verzinnen van leuke acties zoals donuts versieren voor kids. Vorig jaar kwam daar ineens een mooie kerstgedachte bij: doe eens iets voor een ander zonder daar iets voor terug te verwachten.

Een gedachte die wel past bij het positief ondernemerschap van de Langedijkse. Zo werkte ze eerder samen met Voedselhulp, bracht ze oliebollen naar een verzorgingshuis omdat ze zelf te ver weg zitten om naar de kraam te komen, en schonk ze onlangs nog de lekkernijen aan de kinderen van Helimare De Alk. "Ik vind dat geweldig om te doen. Niet omdat ik nou zo'n heilige ben, maar ik mag graag wat weggeven aan mensen die dat goed kunnen gebruiken. Of die er gewoon heel blij van worden! Ik geloof wel in wie goed doet, goed ontmoet."

Gratis

En zo ontstond het idee van het Kerstsfeerplein op het plein waar Kelly met haar gebakkraam staat, tegenover de Sint Jan de Doper Kerk. "Kleine en grotere ondernemers mogen een gratis kraam bemannen, waarop ze producten verkopen of reclame maken voor zichzelf. In ruil voor die gratis kraam, kosteloos ter beschikking gesteld door de gemeente Langedijk, moeten ze wel weer iets teruggegeven. Bijvoorbeeld: ik regel een kerstman waar iedereen gratis mee op de foto mag. De mannen van Kerstbomen Langedijk hebben gluhwein en warme chocolademelk voor iedereen. Café De Knip deelt snert uit. Kapsalon Studio Donia verkoopt mooie sieraden en vlecht als tegenprestatie gratis kinderharen in en geeft volwassen een kleuranalyse. Judith Korver verkoopt zelfgemaakte jam en appelmoes en gaat kosteloos schilderen met jong jong en oud. Keurslager Ruud Klercq verkoopt heerlijke worsten en deelt gratis warme slagersknakworsten uit." Het zijn slechts een paar voorbeelden, want Kelly doet een oproep voor nog veel meer deelnemers aan het Kerstsfeerplein.

Sfeer

De eerste editie vorig jaar was meteen een grandioos succes. Kelly rekent erop dat dit jaar de sfeer en de gezelligheid gaat overtreffen en zo een jaarlijkse traditie inluidt. "Er is genoeg te klagen, zeker als ondernemer, maar er is ook heel veel om dankbaar voor te zijn. Saamhorigheid is waar Langedijk goed in is, en de Langedijkers zijn trouwe klanten. Eerst wordt gekeken of een lokale ondernemer het heeft, pas dan gaat men verderop shoppen. Hoe fijn is het dan om daar eens iets voor terug te doen?"

Gezegend

Naast de marktkramen is er ook van alles te doen en te zien. "In de Sint Jan de Doper komen de hele dag diverse koren zingen, pastoor Bruno vindt het helemaal leuk. Hij heet mij elk jaar van harte welkom als ik weer op het plein kom staan met mijn gebakkraam, we kunnen het goed vinden samen. Het sfeerplein past natuurlijk ook helemaal bij de kerstgedachte", lacht de sympathieke onderneemster.

Geïnspireerd geraakt? Het Kerstsfeerplein wordt zondag 15 december georganiseerd, van 11.00 tot 17.00 uur. Voor info en contact: Kelly Kooistra, tel. 06-22939915, of kijk op de Facebookpagina van oliebollenbakkerij Kooistra.

Marsha Bakker
Meer berichten