Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Femke Hogema.
Femke Hogema. ((Foto: Wietse))

CBS: ondernemersvertrouwen voor 2020 sterk gedaald

Het ondernemersvertrouwen voor 2020 is volgens de laatste cijfers van het CBS sterk gedaald. Slechts een op de vijf ondernemers verwacht een stijging van de omzet in 2020. Vorig jaar was het ondernemersvertrouwen veel groter. Toen voorzag nog een op de drie ondernemers een stijging van de omzet. Femke Hogema, ondernemer, auteur en spreker, gunt alle ondernemers vertrouwen in hun bedrijf en de beoogde winst. Het is haar missie, dat alle ondernemers een financieel gezond en winstgevend bedrijf runnen. Ze was in 2019 te zien als financieel coach in het SBS6 programma 'Hoeveel ben je waard?' Haar boek 'Winstgevende plannen' bereikte onlangs de nummer 1 positie op Managementboek.nl.

"Een goed plan en de juiste acties zorgen ervoor dat alle ondernemers 2020 met vertrouwen tegemoet kunnen zien." Het is haar missie om een financieel gezond en winstgevend bedrijf voor alle ondernemers mogelijk te maken. Haar passie voor financiën én communicatie maakt dat ze op een heldere en boeiende manier over financiën schrijft.

Slapeloze nachten

"Ondernemerschap draagt de belofte van vrijheid in zich" stelt Hogema. "Vrijheid om je eigen tijd in te delen, je eigen klanten te kiezen en je eigen geld te verdienen. Maar die vrijheid blijkt voor veel ondernemers onbereikbaar. Ze moeten te hard werken voor te weinig geld en winst is meestal niet iets wat gepland wordt. Ondernemers richten zich op dat waar ze goed in zijn en hopen dat de winst vanzelf volgt. Maar dat is zelden het geval, met stress, echtelijke ruzies en slapeloze nachten tot gevolg." Met het nieuwe boek Winstgevende plannen geeft Femke Hogema daarom praktische tools om een eigen winstgevende plan te maken.

Geld als zuurstof

"Geld voor je bedrijf is als zuurstof voor je lijf", zegt Hogema. "Het moet stromen. En als er een tekort is, stokt alles. Maar", zegt zij, "winst maken en geld verdienen staat bij maar weinig ondernemers op de eerste plaats." Veel ondernemers zien geld als een logisch gevolg van de juiste dingen doen. "Zo werkt ondernemerschap niet", aldus Hogema. Met haar boek betoogt ze dat ondernemers de financiële kant van hun zaak serieus moeten nemen. "Daarin laat ik zien hoe je met mijn bewezen methode in zeven stappen je plannen winstgevend kunt realiseren." Daarin schroomt de onderneemster niet om te putten uit haar persoonlijke ervaringen. Ze maakt de lezer deelgenoot van haar gedachten, successen en mislukkingen. Bovendien bevat het boek veel praktijkvoorbeelden van ondernemers. "Zeker nu het CBS laat weten dat het ondernemersvertrouwen zo komend jaar zo sterk is gedaald, is het noodzaak om met een winstgevend plan aan de slag te gaan."

Meer berichten