Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Robert Eenhoorn.
Robert Eenhoorn. ((Foto: aangeleverd))
Column

'Werk in teken langetermijnvisie'

In het bedrijfsleven krijgen statistieken en data een steeds prominentere rol. Ondernemen is aan de ene kant een kwestie van gevoel, maar ook weten en voorspellen hoe je bedrijf nu en in de toekomst presteert. Door zoveel mogelijk data uit het verleden te verzamelen, kun je met modellen de toekomst beter voorspellen. Daarin is alle beschikbare data van belang. Zo ook in het voetbal. Bij AZ maken we binnen diverse afdelingen gebruik van data. Waaronder ook de staf van het eerste elftal.

In alle Eredivisie-stadions hangen trackers die data van de spelers en de bal tijdens de wedstrijd verzamelen. Die data wordt verspreid en is beschikbaar voor alle clubs. Ook hebben we partners die data voor ons verzamelen. Je kunt je onderscheiden met de manier waarop je al die informatie gebruikt. Eén voorbeeld daarvan is dat wij onder andere informatie van gecreëerde kansen, succesvolle passes en persoonlijke prestaties verzamelen. Bovendien wordt tijdens alle trainingen en wedstrijden fysieke data verzameld.

Fysieke data gebruiken we in ons voordeel bij het fit houden van de spelers. AZ speelt, met name dit seizoen, veel wedstrijden. Fit blijven is daarom van groot belang. Gedurende de trainingen wordt bij het eerste elftal fysieke gegevens verzameld. Met die data-monitoring kunnen we processen voorspellen, zien wanneer iemand zich 'in het rood loopt' en het blessurerisico daarmee verkleinen. Het team gaat beter presteren, mede omdat je kunt blijven beschikken over een vaste groep spelers. Daarnaast is de fysieke belasting ingericht op het kunnen pieken op de juiste momenten. Je kunt alleen niet blind op cijfers sturen, je hebt ook een expert nodig om de belangrijke signalen uit de data te halen. De persoon die de beslissing moet nemen, bepaalt altijd hoe hij die gegevens interpreteert. Ook in bedrijven is het van belang om processen te kunnen voorspellen, data te verzamelen en met die informatie de medewerkers optimaal te laten presteren.

Bij AZ staan we voor winnen met aantrekkelijk voetbal en onze eigen jeugd de kans te geven zich te ontwikkelen. Ons werk staat in teken van die langetermijnvisie. Aan het einde van het seizoen (2018-2019) konden we constateren dat 49,7% van alle speelminuten in de Eredivisie gemaakt zijn door ons zelf opgeleide spelers. Dat waren spelers, die gemiddeld op 12-jarige leeftijd binnenkwamen bij AZ. De statistieken geven objectief weer of we op de goede weg zijn. We zijn een organisatie waarbij de subjectieve mening van experts alleen niet voldoende is. Het blijft een wisselwerking tussen het raadplegen van data en het oog van de specialist. Soms spreekt gevoel ratio tegen. Data draagt bij aan ons werk en maakt het mogelijk processen te objectiveren. Het maakt bij ons niet uit in welke volgorde dat gebeurt. Of dat nu begint met data en eindigt bij een mening, of andersom, de kracht ligt in de feitelijke onderbouwing gecombineerd met de subjectieve kennis van de expert.

Robert Eenhoorn

Algemeen directeur AZ

Meer berichten