Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Zakendoen met VK is voor MKB na Brexit even anders.
Zakendoen met VK is voor MKB na Brexit even anders. ((Foto: aangeleverd))

Zakendoen met VK voor MKB na Brexit even anders

De scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU is een feit. Het Verenigd Koninkrijk (VK) is officieel een 'derde land' en is nu douanetechnisch vergelijkbaar met de VS, Canada en China. Bedrijven zullen zich moeten voorbereiden op de echte veranderingen in het zakendoen met het VK.

Brexit. Direct zijn de onderhandelingen tussen het VK en de EU begonnen over onder meer de handelstarieven en douaneformaliteiten, die vanaf 31 december 2020 zullen gelden. Dat dit een heel moeizaam proces gaat worden, is duidelijk. Nog groter zijn de zorgen voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Zij staan voor de uitdaging om in korte tijd complexe materie eigen te maken en om te zetten naar voorgeschreven werkwijze en processen.

Fiscale gevolgen

De onzekerheid rondom Brexit is nu verdwenen en daarmee ligt veel papierwerk op de loer. MKB-bedrijven die zaken doen met het VK zullen wellicht moeten aantonen waar goederen vandaan komen, zich voorbereiden op het regelen van douanedocumenten en rekening houden met verstoringen aan de grens. Vergeet ook absoluut de Incoterms niet. Deze internationale standaard van de Internationale Kamer van Koophandel regelt de rechten en plichten van kopers en verkopers bij internationaal transport van goederen. Maar ook varianten als Delivered Duty Paid (DDP) brengen douaneverplichtingen met zich mee en hebben fiscale gevolgen voor ondernemingen.

Brexolution

Ondernemingen moeten ervoor zorgen, dat hun systemen 1 januari 2021 gereed zijn voor de grote uitdagingen van Brexit. Gaston Schul, gespecialiseerd in douanezaken, biedt bedrijven zekerheid op het gebied van douaneformaliteiten. De specialist op het gebied van douanezaken heeft tools voor bedrijven voor wie de Brexit impact heeft op hun bedrijfsvoering. "Zo is in oktober vorig jaar de Brexolution gelanceerd. Deze online aangifteportal neemt alle complexiteit bij het doen van douaneaangiftes voor de gebruiker weg. Geen zorgen meer over goederencodes (HS-code), douanewaardes en veel voorkomende trade compliance kwesties. Het biedt bedrijven een one-stop-Brexit-shop voor alle douaneformaliteiten die belangrijk zijn bij de import en export van en naar het VK", aldus een woordvoerder.

Meer informatie: www.gaston-schul.com

Meer berichten