Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
(Foto: Han Giskes)

Groot voordeel voor MKB-bedrijven dankzij Young Professional Pool

Update: “In verband met het coronavirus wordt de start van de Young Pofessional Pool uit tot nader order uitgesteld. Houd de website in de gaten voor de actuele stand van zaken, hva.nl/ypp."

Kleinere en middelgrote bedrijven zijn regelmatig zoekende naar goed personeel. Desondanks hebben ze grote moeite zich in de kijker te spelen bij bijvoorbeeld jonge professionals. Een en een is twee, zou je zeggen. Maar die simpele rekensom blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig te zijn, weten Janneke Hohmann en Japke Keesmaat, verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Beiden zijn verantwoordelijk voor het vanuit de HvA geïnitieerde project Young Professional Pool. Anders gezegd: via de Young Professional Pool worden pas afgestudeerden na een gedegen selectie in de gelegenheid gesteld om zich te ontwikkelen, door bij verschillende bedrijven te werken én onderdeel te zijn van hun community. Met als insteek elkaar ontmoeten en van elkaar leren. MKB'ers in de regio Waterland, hier is uw kans!

Janneke Hohmann is docent Human Resource Management en Bedrijfskunde aan de HvA. Japke Keesmaat is ook docent Human Resource Management en runt daarnaast Parks Amsterdam, heeft veel expertise met young professionals en is als zodanig gevraagd om van betekenis te zijn voor de Young Professional Pool.

Keuzestress

Hohmann en Keesmaat weten waar de schoen wringt bij de pas afgestudeerden. "Er is zoveel keuze, ze weten het simpelweg niet meer. Noem het een soort keuzestress. Er komt bij dat veel jonge professionals het in één keer goed willen doen. Ze willen meteen op de hoogste sport van de maatschappelijke ladder en kunnen en willen het zich niet permitteren om te falen. Dat is best ingewikkeld

JK1

", verwoordt Janneke de mening van beiden.

Volgens Japke is de tendens dat pas afgestudeerden geneigd zijn te kiezen voor een bekende en grote organisatie. "Maar daar komen ze na verloop van tijd van terug. Ze hebben dan wel de ervaring dat het in corporate organisaties vaak goed geregeld is ten aanzien van opleiding, salaris en arbeidsvoorwaarden. Maar ze missen een gevoel van verbondenheid, er samen voor gaan, zeker als organisaties groter worden. Het MKB kan daarom aantrekkelijk zijn voor deze groep. In kleinere bedrijven heerst meer betrokkenheid en ondernemerschap. Je wordt gezien, de lijnen zijn relatief kort en je werkt samen aan een gemeenschappelijk doel.

Bijdragen en ertoe doen

Janneke inhakend: "De jonge professionals hebben dan veel ervaring, kennen de cultuur, weten hoe corporates werken en willen graag het beste van zichzelf geven. Na verloop van tijd willen ze meer het gevoel hebben dat wat ze doen, invloed heeft en verschil maakt. Ze ervaren dan geregeld dat ze een klein onderdeel zijn in het grote geheel en dingen van bovenaf voor hen worden beslist. En dat is iets wat ze niet willen, want ze willen bijdragen en ertoe doen."

De Young Professional Pool van de Hogeschool van Amsterdam is erop gericht om matches tot stand te brengen tussen afgestudeerde jonge professionals en kleinere en middelgrote MKB-bedrijven. "We hebben allebei veel contact met dit soort bedrijven en onze ervaring is dat er in de brede Metropool Regio Amsterdam veel mooie MKB-bedrijven zijn. Bedrijven die een mooi en innovatief (product) portfolio hebben, maar waar je bovendien in een hecht team samenwerkt en de relaties heel persoonlijk zijn", vertelt Janneke.

Oriënteren in Waterland

Intussen oriënteren zij zich in de regio Waterland op potentieel geïnteresseerde bedrijven die als partner van de Young Professional Pool kansen willen bieden aan enthousiaste en ambitieuze jonge mensen die net hun studie hebben afgerond.

Project van Hogeschool van Amsterdam helpt bedrijven aan ambitieus en goed personeel

Bedrijven die willen meedoen krijgen toegang tot een pool afgestudeerden die vol enthousiasme aan de slag willen. Bovendien krijgen ze de mogelijkheid het bedrijf op de kaart te zetten bij de pool van deze young professionals. En krijgen een gedegen wervings- en selectietraject door Janneke en Japke.

Stimulerende werkomgeving

Van de enthousiast geworden MKB-bedrijven wordt gevraagd om na een intakegesprek mee te doen aan de speeddate, gevolgd door de eigen sollicitatieprocedure van het bedrijf. Dit dient afgerond te zijn voor de start van het traject. Daarnaast is een stimulerende werkomgeving essentieel, evenals een duidelijk aanspreekpunt en nauw contact met de coaches.

Uiteindelijk moet het leiden tot een arbeidsovereenkomst van zes maanden , een maand proeftijd, bij de organisatie of via een payroller, tegen een marktconform salaris. "Normaal gesproken betekent dit een bijdrage van € 2.500 per zes maanden, maar voor de start in april kunnen wij, dankzij subsidie, een aanzienlijke korting geven van maar liefst €1.500. Dat betekent dat de bijdrage van het bedrijf € 1.000,- is", aldus Janneke.

De young professional werkt gedurende drie periodes van zes maanden bij een wisselende werkgever, geeft commitment aan de community en aan de betreffende werkgever. Verplicht zich uiteraard aan deelname aan het selectietraject, dat wil zeggen aan de speeddate, gevolgd door een sollicitatieprocedure bij een bedrijf. Hij of zij betaalt bij een start in april geen bijdrage voor begeleiding.

De eerste speeddate vindt plaats op 12 maart, van 18.30 tot 20.30 uur, op de locatie van de Hogeschool van Amsterdam aan de Wibautstraat in Amsterdam. En als alles gaat zoals het opgezet is, begint de eerste werkperiode op 5 april.

Eerste speeddate in maart

Janneke en Japke hopen dat meerdere geïnteresseerde bedrijven positief reageren. "We stellen ons heel flexibel op en desgewenst maken we snel een afspraak om langs te komen en de zaken door te spreken", aldus het tweetal. Drie bedrijven hebben al toegezegd deel te nemen aan de Young Professional pool.Wil je

avL2

meer weten? Janneke Hohmann is altijd bereid meer informatie te verschaffen. Ze is telefonisch bereikbaar op 06 22 23 41 87. Of via de mail j.hohmann@hva.nl. Wil je vooraf meer weten over de Young Professional Pool in zijn algemeenheid, kijk dan op www.hva.nl/ypp

Meer berichten