Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Horeca-ondernemers bezorgd over financiële situatie van het restaurant.
Horeca-ondernemers bezorgd over financiële situatie van het restaurant. (Foto: Adobe Stock)

Nog geen zicht op economische gevolgen crisis

REGIO - Het Centraal Bureau voor Statistieken (CBS) laat weten dat het nog geen zicht heeft op de totale effecten van de gebeurtenissen rondom het coronavirus  op bijvoorbeeld het aantal banen. Vóór 15 mei brengt het CBS wel verschillende economische statistieken uit die inzicht kunnen verschaffen in de impact van het coronacrisis. 

Dat coronavirus impact op burgers en bedrijven heeft staat buiten kijf, maar voor een analyse is het nu nog te vroeg. Bedrijven worden keihard geraakt en proberen het hoofd boven water te houden. Overal in Noord-Holland kampt men met de economische gevolgen. 

 Gigantische stijging  omzet bouwmarkten en supermarkten 

Een groot aantal bouwmarkten en supermarkten hebben in de derde week van maart ruim 50 procent meer omgezet gedraaid dan in 2019. De omzet was zelfs nog hoger dan in de week van Hemelvaartsdag vorig jaar, de week dat heel Nederland gaat klussen in en om huis. De omzet in de supermarkten ligt ook nog steeds hoger, aldus het CBS.  

Cijfers

De publicatie van de economische cijfers van Noord-Holland over het eerste kwartaal van 2020 wordt naar verwachting half mei verspreid.  

Het CBS kan op dit moment wel inzicht geven in het aantal banen per bedrijfstak vóór de uitbraak van het virus. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen werknemers en zelfstandigen.

Zo waren er in de horeca in 2018 522 duizend banen, waarvan 423 duizend werknemers en 98 duizend zelfstandigen.

In de bedrijfstak cultuur, sport en recreatie waren in 2018 524 duizend banen, waarvan 317 duizend werknemers en 207 duizend zelfstandigen.

Meer berichten