Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Bedrijf in Beeld

Grondontwikkeling Nederland kan financieringsgat bij projectontwikkelingen opvangen

  Bedrijf in Beeld

REGIO - Woon- en werkruimte is schaars in Nederland. Tegelijkertijd zijn vastgoedprojecten steeds lastiger te financieren, meldde KPMG al in oktober 2019. Voor met name middelgrote vastgoedprojecten dreigt een financieringsgat te ontstaan. Alternatieve financiers zijn dan ook meer dan welkom. Een van de oplossingen komt van Grondontwikkeling Nederland, een initiatief van Shandar Kooij.

Uitbreiding financieringsmogelijkheden
Shandar Kooij introduceerde met Grondontwikkeling Nederland Projectontwikkeling Nieuwe Stijl. Dat concept omvat een combinatie van grondverkoop – middels onverdeelde aandelen – en vastgoedontwikkeling, gefinancierd met de opbrengsten uit eerdergenoemde grondverkoop. Zo hebben particulieren met elk budget meer mogelijkheden om deel te nemen aan vastgoedontwikkelingen en maakt Grondontwikkeling Nederland projecten mogelijk die anders wellicht maar moeilijk te financieren waren geweest.

Daarnaast breidt Grondontwikkeling Nederland de financieringsmogelijkheden uit door nu ook obligaties te verkopen met Buro Vastgoed Nederland, een van haar groepsmaatschappijen. Middels deze obligatieverkoop financiert Buro Vastgoed Nederland ambitieuze vastgoedprojecten, zoals de transformatie van restaurant naar hotel van een Noord-Hollands Rijksmonument met Obligatie Hotel Brasa.

Oplossing bij gebrek aan financiering
Meer financieringsmogelijkheden zijn eerder noodzaak dan een luxe. Ruim 60 procent van de door KPMG ondervraagde traditionele banken vond de financiering van vastgoed niet van strategisch belang. De banken gaven bovendien de voorkeur aan het financieren van beleggingsobjecten, boven het financieren van nieuwe ontwikkelingen. Daardoor is er weinig financiële ruimte voor anderszins veelbelovende projecten.

Dergelijke omstandigheden kenmerkten ook de opkomst van Grondontwikkeling Nederland. Shandar Kooij begon zijn onderneming in 2011, op het moment dat de vastgoedsector nog midden in een crisis verkeerde. Institutionele financiers toonden weinig bereidheid om vastgoedontwikkelaars kredieten te verlenen. Deze konden daardoor maar moeilijk grond kopen en projecten kwamen niet van de grond.

Grondontwikkeling Nederland bood uitkomst door particulieren een onverdeeld aandeel in een potentiële bouwlocatie te verkopen. Met dat geld zet het de ontwikkeling van diezelfde grond in gang.

Grondontwikkeling Nederland: de verbindende schakel
Shandar Kooij en zijn team werken zo aan het realiseren van het verwachte rendement. Dat doen zij mede door een efficiënte samenwerking tussen grondeigenaren, gemeenten en bouwpartijen te stimuleren en de economische haalbaarheid van het project aan te tonen. Grondontwikkeling Nederland is dan ook de gebiedsregisseur die alle belanghebbenden en deskundigen met elkaar verbindt.

Meer berichten