Noord Holland
in het nieuws
Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
(Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)
Bedrijf in Beeld

AlcmariA Schoonmaakbedrijf BV

  BiB

"In 1988 begonnen onze ouders hun schoonmaakbedrijf vanuit huis in Oudorp. Ze kozen voor een eigen bedrijf, omdat ze wilden dat wij het beter zouden krijgen dan zijzelf. De slaapkamer werd kantoor, de schuur werd opslagplaats. Schoonhouden van een aantal Alkmaarse scholen was hun eerste opdracht, later kwamen er kantoorpanden bij en strekte het werkgebied zich uit over heel Noord-Holland. De doorgroei in de schoonmaak van GGZ-instellingen gaf het bedrijf een flinke boost. Wij hielpen in schoolvakanties mee, maar ambitie om in de sector verder te gaan hadden we niet direct. Toch stapten we er uiteindelijk in en namen het in 2000 over. Het bedrijf stond als een huis en wij hoefden het verder uitbouwen."

Boekelermeer
"Na jaren op bedrijventerrein Beverkoog verhuisden we in 2008 naar de Boekelermeer. We hebben een stevig klantenbestand, variërend van bedrijven op de Boekelermeer tot bedrijven en instellingen verderop in de provincie, waaronder zestig scholen die we via Europese aanbesteding kregen. Inclusief de Matthiasschool in Alkmaar, waar zowel onze vader als wijzelf les kregen. Gelukkig ligt tegenwoordig bij aanbesteding van schoonmaakwerkzaamheden de focus weer op kwaliteit in plaats van prijs. Dat maakt de schoonmaakbranche beter. Zelf zijn we in het bezit van alle keurmerken, waaronder die van de branchevereniging OSB. Een zwaar keurmerk dat in schoonmaakland het kaf van het koren scheidt. Het bevestigt dat we betrouwbaar zijn, kwaliteit hoog in het vaandel hebben, beschikken over brede vakkennis en goed omgaan met ons personeel." 

No nonsens
"De crisis was zwaar voor de schoonmaakbranche, maar het bleek voor ons een fantastische tijd. Ons echte ondernemerschap kwam boven, we moesten belangrijke keuzes maken die succesvol uitpakten. Daar zijn we natuurlijk trots op. Eerst verdienen dan pas uitgeven, dat is ons met de paplepel ingegeven. Net als de no nonsens-mentaliteit. Daarom loopt ons werkgebied bewust tot en met Amsterdam, omdat deze regio met zijn directheid en no-nonsens instelling het best bij ons past. Maar ook omdat focus nodig is om goede aandacht te geven en de kwaliteit te bewaken. Wij hoeven niet de grootste te worden, maar willen wel de beste blijven."

Vaste medewerkers
"We hebben ruim tweehonderd vaste medewerkers, want we willen vaste gezichten op projecten. We kennen ze allemaal persoonlijk en gaan regelmatig op locatie bij ze langs. Gewoon uit oprechte belangstelling. Hoe gaat het met henzelf, hoe gaat het op de locatie, bevalt de nieuwe werkkleding? Het is soms een kwetsbare groep, maar wij kennen hun achtergrond en spreken 'hun' taal, omdat we zelf zijn opgegroeid in een volksbuurt, in Oud-Overdie. We doen alles wat in onze macht ligt om hen maximaal te motiveren. Verjaardag mails sturen en op kraamvisite gaan, vinden wij vanzelfsprekend, net als dat we zelf inspringen als er ergens even handen te kort zijn. Dan pakken we zelf de stofzuiger en gaan aan de slag.''

Amethiststraat 9 te Alkmaar I opgericht: 1988 I www.alcmaria.nl

Meer berichten