Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Column

ColumnDuurzaam presteren

  Column

Voorop staat de AZ-legacy

We denken groot bij AZ, daar is onze werkwijze op ingericht. Op een dag gaat zich dat uitbetalen", zei Paul Brandenburg, onze hoofd jeugdopleiding van AZ, onlangs in een interview. Bij AZ geloven we sterk in onze manier van opleiden. Daarom investeren we er ook veel in. Op dagelijkse basis zijn we bezig met het ontwikkelen van jonge voetballers. Dat doen we in de breedste zin van het woord. Onze manier van opleiden en beter maken stopt niet bij de jeugdopleiding, maar gaat verder bij AZ 1. Denk aan Vincent Janssen en Alireza Jahanbakhsh. Of aan spelers die pas 16 of 17 waren toen ze bij de A-selectie kwamen, zoals Myron Boadu.

Talentenontwikkeling bij AZ betekent dat we, naast een voetballeerplan ook een topsportleerplan hebben waarbij we ons onder andere richten op de mentale ontwikkeling van het kind. Het gaat ons niet alleen om de prestaties van het hier en nu. Natuurlijk, presteren is van belang, maar we kijken verder dan dat. Voorop staat de AZ-legacy: De principes die we spelers aanleren en proberen te implementeren als topsporter en in hun dagelijkse leven. Ook als een AZ-speler straks niet meer bij ons is, hopen we dat we iets hebben kunnen bijdragen aan zijn algemene ontwikkeling.

In plaats van alle informatie aan te reiken, waardoor ze afhankelijk worden van de verstrekker, proberen we spelers te prikkelen met verhalen, informatie en ervaringen. Door consistent bezig te zijn met het ontwikkelen van het mentale aspect van topsport, denken we hiermee stabiele spelers te creëren. De ontwikkeling op alle fronten die we spelers bij AZ proberen mee te geven, zullen een paar jaar na de volgende stap nog zichtbaar zijn. Dat zien we nu ook bij spelers die inmiddels in andere competities spelen.

Guus Til, Calvin Stengs, Thomas Ouwejan, Teun Koopmeiners, Ron Vlaar en Adam Maher, zes basisspelers die de jeugdopleiding hebben doorlopen en nu acteren in AZ 1, zijn het bewijs dat de jeugdopleiding al jaren zijn vruchten afwerpt. Dan heb ik nog niet alle zelf opgeleide spelers in de selectie genoemd die eraan zitten te komen. We vinden bij AZ dat opleiden een belangrijke pijler is, maar niet zonder te presteren, want een basiselftal vol met zelf opgeleide spelers moet niet het doel op zich worden. Dat doel is dat we willen presteren met het eerste elftal en strijden om de prijzen. En wat is er mooier om dat te doen met zelf opgeleide spelers en jonge talenten, aangevuld met een aantal ervaren spelers die ook aan die ontwikkeling bijdragen. Daarnaast hopen we dat hun ontwikkeling niet stopt na AZ 1. Als we zien dat een speler na een transfer naar een Europese topcompetitie verdergaat met zijn ontwikkeling zijn wij trots.

Robert Eenhoorn
Directeur Algemene Zaken AZ
Commercie@az.nl / az.nl/zakelijk

Meer berichten