Noord Holland
in het nieuws
Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl

Kas kleurt paars door nieuwe LED-verlichting 'Op weg naar een van de duurzaamste glastuinbouwgebieden'

  Nieuws
Ruim 18.000 m2 kas kleurt paars door nieuwe LED-verlichting. (Foto: aangeleverd)
Ruim 18.000 m2 kas kleurt paars door nieuwe LED-verlichting. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

In glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard is de eerste fase van de uitbreiding en modernisering van de Alstroemeria teler en familiebedrijf H.M. Tesselaar opgeleverd. Gebruikmakend van een POP3 Verplaatsingssubsidie slaat het Heerhugowaardse bedrijf drie vliegen in één klap: verplaatsing van verouderde opstallen uit het buitengebied naar Alton, nieuwbouw van kantoor en kantine en modernisering van het verlichtingssysteem.
Mede-eigenaar Melvin Tesselaar is trots, dat de eerste fase van het uitbreidings- en moderniseringsproject nu opgeleverd is. ‘Een dergelijk project vergt grote inspanningen van alle betrokkenen. Mede door een gedegen voorbereiding is de eerste fase voorspoedig verlopen. Wij hebben op 18.000 m2 een hybride verlichtingssysteem gerealiseerd. Het systeem bestaat voor 60% uit nieuwe LED-verlichting en 40% uit herschikking van bestaande SON-T verlichting. Ruim 18.000 m2 kas kleurt paars door nieuwe LED-verlichting."

Tweede fase

De werkzaamheden bij de Alstroemeria teler zijn nog niet achter de rug. Melvin Tesselaar: ‘Aan de achterzijde van onze vestiging aan de Altonstraat wordt op dit moment gewerkt aan de nieuwbouw van 10.600 m2 kas. In de wintermaanden is het bedrijf van plan te starten met fase 3. Hierbij zal door een verbouwing de interne logistiek verbeteren en het aantal koelcellen worden uitgebreid. De POP3 Verplaatsingssubsidie bedraagt € 30,- per te slopen m2 kas. Met het project is een investering van ruim €3.000.000 gemoeid.
Gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is blij met de uitbreiding en modernisering van H.M. Tesselaar, ‘Het Altongebied zat in 2013 nog in zwaar weer en was niet toekomstbestendig. Inmiddels zijn in het gebied twee nieuwe bedrijven gevestigd en zijn bestaande bedrijven aan het moderniseren en hierdoor verbetert de hele uitstraling van het gebied.’
Ook Monique Stam, wethouder Economische Zaken en Duurzaamheid van gemeente Heerhugowaard, is blij met de modernisering en uitbreiding van H.M. Tesselaar. "Door een nauwe samenwerking tussen de ondernemers, gemeente Heerhugowaard, provincie Noord-Holland, Ontwikkelingsbedrijf NHN, HVC en de Rabobank is het Altongebied nu op weg om één van de duurzaamste glastuinbouwgebieden van Nederland te worden."

Meer berichten