Noord Holland
in het nieuws
Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl

Einde asbestdaken bedrijfsleven NH

  Nieuws
Daken van bedrijven 'besmet' met asbest zijn in Nederland na 2024 verboden. (Foto: Adobe Stock)
Daken van bedrijven 'besmet' met asbest zijn in Nederland na 2024 verboden. (Foto: Adobe Stock) (rodi.nl)

Daken van bedrijven 'besmet' met asbest zijn in Nederland na 2024 verboden. De Tweede Kamer stemde verleden maand met brede steun in met een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Van Veldhoven: “Het is simpel. Asbest is een grote bedreiging voor onze gezondheid en we moeten er van af. Het verbod op daken met asbest na 2024 staat nu. Dat betekent helderheid voor iedereen en de hoogste tijd om onmiddellijk met saneren te beginnen.”

Verdere versnelling

Momenteel resteert er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. In 2016 is bijna 10 miljoen vierkante kilometer gesaneerd, vorig jaar is dat 10,8 miljoen en dit jaar zal het uitkomen op zo’n 12 miljoen. Het ministerie en betrokken partijen zien bovendien mogelijkheden voor verdere versnelling. Daken zijn de grootste resterende bron waardoor asbestvezels nog in het milieu komen.
Om daken met asbest te saneren, was al eerder een pot van 75 miljoen euro beschikbaar gesteld. Bedrijven en particulieren kunnen hiervan gebruik maken om asbestdaken te vervangen. Per vierkante meter wordt 4,50 euro uitgekeerd met een maximum van 25.000 euro per adres. Op dit moment resteert uit de pot nog ongeveer 5 miljoen euro. Het is in Nederland al sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken in de bouw.

Meer berichten