Noord Holland
in het nieuws

Noord Holland in het nieuws
Logo nhzaken.nl
Een eigen huis komt dichterbij voor ondernemers. (Foto: Adobe Stock)
Een eigen huis komt dichterbij voor ondernemers. (Foto: Adobe Stock) (rodi.nl)

Ondernemers krijgen sneller hypotheek met NHG Per 1 januari 2019 stijgt maximumbedrag naar 290.000 euro

  Nieuws
Een eigen huis komt dichterbij voor ondernemers. (Foto: Adobe Stock)
Een eigen huis komt dichterbij voor ondernemers. (Foto: Adobe Stock) (rodi.nl)

Na zzp’ers kunnen nu alle ondernemers makkelijker een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen. De NHG introduceert de Inkomensverklaring Ondernemer. Wie minimaal één een jaar als ondernemer actief is, kan al een hypotheek met NHG afsluiten. Voorheen was dat drie jaar.

Met de NHG sluit de hypotheek aan bij het inkomen. De hypothecaire lening voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) waardoor er, naast de maandelijkse woonlasten, genoeg geld over is voor andere privéuitgaven. De NHG biedt dan een vangnet als de hypotheek niet meer kan betaald kan worden. Mogelijk kan dan de woning behouden worden. Is verkoop toch nodig en is de opbrengst lager dan de hypotheek? Dan kan de NHG de restschuld kwijtschelden. De rente is met NHG is ook iets lager.


265.000 euro
In 2018 is het maximum aankoopbedrag voor een NHG van een woning 265.000 euro. Dat bedrag is inclusief eventuele verbouwingskosten. Wiee energiebesparende voorzieningen treft kan zelfs tot 280.900 euro lenen. NHG is ook mogelijk voor wie een bestaande lening wil verhogen om bijvoorbeeld een verbouwing te bekostigen. Per 1 januari 2019 stijgt het maximumbedrag naar 290.000 euro. Inclusief milieubesparende maatregelen wordt het bedrag maximaal 307.400 euro. De kosten dalen van 1% naar 0,9% van het totale hypotheekbedrag.

Meer berichten